Felicitari! Ai facut cea mai buna alegere pentru a te relaxa uitandu-te la micile vietati care danseaza in luciul apei, ai de realizat un tablou viu si o sa fii uimit atunci cand vei constata ca micii tai prieteni chiar te vor cunoaste, vor veni la mana ta cand ii vei hrani, ii vei pretui si mai mult cunoscandu-i…
In cele ce urmeaza vei gasi cateva sfaturi practice inainte de a-ti face un acvariu:sa te documentezi despre cum se face si cum se intretine un acvariu;
un acvariu mai mare se intretine mai usor decat un acvariu mai mic, cu cat acvariul este mai mare se creeaza un microclimat care se intretine in mare parte singur;
sa alegi un acvariu profesional dotat cu pompa de aer, filtre, termometru;
sa alegi decorul cat mai natural, sa creezi un mediu parca smuls din bogatiile apelor;
sa alegi ce fel de pesti vrei sa ai in acvariu: acvariu cu carasi, acvariu “Asia tropicala”, cu pesti rapitori, cu pesti vivipari (guppy, molly, xipho, platy), cu pesti discus, acvariu olandez, acvariu al marilor lacuri africane (cu ciclide africane).
Majoritatea celor care isi doresc un acvariu se grabesc sa achizitioneze diferite specii de pesti inainte sa cunoasca necesitatile si conditiile de viata ale acestora. Nu trebuie sa privim un acvariu ca pe un simplu recipient cu apa in care se tin pestii vii. El este un ecosistem in care au loc numeroase transferuri, reactii si schimburi, apa fiind vehiculul diferitelor gaze, saruri minerale si substante – benefice sau daunatoare.
Pentru a mentine o calitate a apei si a mediului compatibila cu starea de sanatate a fiintelor vii care traiesc in acvariu, sunt necesare o serie de aparate si echipamente. Puteti opta pentru un acvariu clasic sau unul ecologic, cel din urma necesitand mai putina aparatura tehnica si mai putina intretinere.
Pentru instalarea acvariului aveti nevoie de urmatoarele echipamente si accesorii:acvariul – cel clasic pentru incepatori ar trebui sa aiba 60-100 litri (60 X 80 cm). Poate fi din sticla lipita sau din policarbonat. Acvariile de dimensiuni mai mici necesita schimbari mai dese ale apei, aceasta acumuland mai rapid gazele si substantele nocive;
o placa de polistiren expandat (strat flexibil) pentru protejarea sticlei din partea de jos a acvariului;
nisipul si, pentru un acvariu ecologic, solul nutritiv;
elemente de decor: pietre , radacini, plante acvatice;
un incalzitor prevazut cu termostat;
filtrul (uneori deja integrat in acvariu);
pentru un acvariu ecologic sunt suficiente o pompa de aer cu furtun, robinet si difuzor;
sistem de iluminat echipat cu un tub fluorescent sau doua dintre care cel putin unul este pentru plantele de acvariu (emit lumina galben-verzuie);
termometru;
optional un produs pentru conditionarea apei si un activator biologic (bacterii);
o priza multipla ( 3-4 prize) care sa permita conectarea tuturor aparatelor electrice.
Principalele etape ale instalarii sunt: amplasarea acvariului;
aranjarea nisipului si a decorului;
instalarea accesoriilor tehnice;
umplerea acvariului cu apa;
asezarea plantelor;
asteptarea ca acvariul sa se echilibreze inainte de introducerea pestilor;
Este de preferat sa nu asezati acvariul in fata unei ferestre in bataia directa a razelor solare pentru ca favorizati dezvoltarea algelor. Daca doriti sa lipiti un poster decorativ in spatele acvariului faceti acest lucru inainte de a-l umple. Curatati acvariul cu apa curata si un burete moale. Nu folositi detergenti sau raclete (care pot produce zgarieturi).
Pietrele nu trebuie sa fie calcaroase pentru ca cresc duritatea apei. Evitati amestecarea mai multor tipuri de roci.
Radacinile trebuie sa fie speciale pentru acvarii (cele din comert).
Elementele de decor se spala si ele cu apa curata si un buretel moale. Se spala doar jumatate din cantitatea de nisip. Cel nespalat se amesteca cu solul nutritiv si se aseaza pe fundul acvariului, dupa care se aseaza peste si nisipul curatat. Nisipul trebuie sa permita o oarecare circulatie a apei si a substantelor nutritive, asa incat nu trebuie sa fie nici prea fin si nici prea grosier. Este de preferat un nisip cu granulatie medie (nisip de riu), pentru a permite fixarea radacinilor plantelor si pentru a conserva elementele nutritive. Daca acvariul nu are filtru incorporat, fixati filtrul intr-un colt din spate.
Reglati incalzitorul la temperatura agreata de speciile de pesti pe care ii veti achizitiona si aveti grija ca acesta sa nu se atinga de nimic. Nu conectati nici un aparat electric inainte de introducerea lui completa in apa.
Umpleti 2/3 din acvariu. Pentru aceasta, asezati pe fundul acvariului un bol pentru a nu deranja frumosul aranjament al decorului. Puteti adauga si cantitatea necesara din produsul pentru conditionarea apei, acesta ajutand plantele si pestii sa se adapteze mai usor. Puneti aparatura electrica in functiune si lasati sa functioneze 24 de ore inainte de a pune plantele.
Intr-un acvariu, incalzirea, aerarea si filtrarea trebuie sa functioneze in permanenta.
In schimb, iluminatul trebuie inchis pe timpul noptii.
Dupa 24 h de functionare „in gol” puteti incepe plantarile, luand in considerare cresterea lor viitoare, in inaltime si in latime. Dintre plantele selectate, unele se vor dezvolta, se vor inmulti, in timp ce altele pot sa stagneze sau sa dispara. Cu timpul, acvariul dumneavoastra isi va gasi astfel propriul echilibru, ultimul cuvant avandu-l natura.
Respectati un ritm regulat de iluminat zilnic (10-12 ore de lumina pe zi).
Plantelele au nevoie de putin timp de liniste pentru a se adapta la noul lor mediu; odata ce au fost plantate, nu le mai mutati.
Odata ce a-ti plantat acvariul este bine sa mai asteptati o saptamana sau doua inainte de a introduce primii pesti si sa faceti acest lucru pe etape. Prima data introduceti pestii timizi, apoi pe cei mai sociabili. Nu introduceti din prima pestii mai dominanti („duri”). Speciile trebuie sa fie compatibile. De asemeni incepeti cu un numar redus de pesti la inceput, acesta crescand treptat. Unii recomanda introducerea tuturor pestilor in acelasi timp, pentru a evita problemele de socializare intre cei vechi si cei nou-veniti. Dar in acest caz exista riscul unei cresteri bruste ale nivelului de amoniac sau de nitriti in apa. Inainte de introducerea noilor chiriasi, trebuie ca apa in care se afla ei ( din punga) sa aiba aceeasi temperatura cu apa din acvariu, de aceea punga este lasata sa pluteasca 30 de minute la suprafata acvariului.
De ce se asteapta inainte de introducerea primilor pesti? In acvariul nou nout apar amoniac si nitriti, substante toxice pe care bacteriile din ciclul azotului trebuie sa le descompuna in nitrati inofensivi. Insa populatiile bacteriene au nevoie de timp pentru a se dezvolta. Aparitia pestilor sporeste poluarea organica. Bacteriile trebuie sa se inmulteasca de fiecare data pentru a face fata acestei noi situatii. De aceea este bine sa controlati calitatea apei (sa masurati concentratia de amoniac si nitriti) inainte de populare pentru a-i introduce in momentul optim. De asemeni este necesar sa masurati duritatea apei pentru a vedea ce specii pot trai in ea. Exista in comert diferite tipuri de teste: benzi, teste colorimetrice si teste de titrare. Plantele sanatoase pot limita concentratia multor substante cu potential toxic.
Dr. Tolescu Andreea,
Medic Veterinar
Imi puteti trimite intrebarile dumneavoastra la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
A fost gasit in seara de Inviere, cu capul zdrobit de roata
unei masini.
Cu mult nor...